Katarakt Nedir?


Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması durumudur.


Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:
Yaşa bağlı kataraktlar
Doğumsal (Konjenital) kataraktlar
İkincil kataraktlar: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metobolik hastalıklar (diabet gibi) sonucunda oluşurlar.

Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ultraviyole ışınları gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak yada yakın görme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.

Kataraktın oluşum nedenleri nelerdir?


En sık görülen katarakt tipi gözün yaşlanmasıyla ilişkilidir
Aile hikayesi
Şeker hastalığı
Göz yaralanmaları
Kortizon gibi ilaçlar
Göz içi iltihaplanmaları
Uzun süre korunmadan güneşte kalma
Önceden geçirilmiş göz cerrahileri



Kataraktın belirtileri nelerdir?


Görmede yavaş yavaş azalma
Işığa hassasiyet, kamaşma
Çift görme
Katarakt tedavisiOkuma zorluğu
Gece görüşün bozulması
Renklerde soluklaşma veya sararma
Kişinin görme şikayeti ortaya çıktığı zaman ameliyat yapılır. Beklemeye gerek yoktur. Beklemek cerrahiyi zorlaştırır.

Katarakt tedavisi

Kataraktın ilaçla tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir. Tıbbi tedavi ilaç, göz damlası, egzersiz ya da gözlükle katarakt yok edilemez. Tedavinin tek yolu gözdeki kataraktlı lensin saydam göz içi lensi ile değiştirilmesidir.
Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt operasyonları iğnesiz, narkozsuz ve ağrısız sadece gözü uyuşturan damlalarla yapılır ve kişi aynı gün evine dönebilmektedir.

Femtosaniye Lazer ile Katarakt Tedavisi

Lazer teknolojisi ile katarakt ameliyatlarında kullanılan bıçaklı yöntemin aksine artık hastaların gözlerine  lazerle cerrahi müdahale yapılmaktadır.


Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan önce doktorunuza danışılarak, kesilmelidir.
Diabet, hipertansiyon, astım vb. gibi sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar ameliyat günü kesilmemelidir. İnsülin dozuna, oral antidiabetik tedaviye, diyete uymaya her zamanki gibi devam edilmelidir. Ameliyat günü sistemik olarak kullandığınız ilaçlarınızı yanınızda getiriniz
Ameliyat günü yüzünüzü iyice yıkayınız ve makyaj yapmayınız, losyon ve parfüm kullanmayın
Yanınızda refakatçi bulundurunuz.

Katarakt Tedavi edilmezse ne olur?
Görme fonksiyonu uzak ve yakında bozulur veya kaybedilir.
Göz içi basıncında artma gözlenebilir.
Görme tembelliği gelişebilir.
Göz içinde üveit denilen enflamasyonlara neden olabilir.
Gözün görme merkezi ve retina muayenede izlenemediği için göz içindeki problemlerin teşhis ve tedavisi zorlanır.

Katarakt tekrar oluşur mu?

Katarakt tekrar oluşmaz. Fakat katarakt ameliyatı (özellikle FDA onayı olmayan mercekler kullanıldığında) sonrasında göz içi merceğinin yerleştirildiği kapsülde bir kesifleşme olabilmektedir. Bu kesifleşen tabaka YAG Laser denilen parçalayıcı bir laserle açılmaktadır. Ancak bu katarakt ameliyatı olduktan sonra yapılan tedavidir ve cerrahi bir işlem değildir. Yag Lazer tedavisinden hemen sonra kişi günlük aktivitelerine geri dönebilir.

Ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyattan sonra gözünü ovuşturmayın ve baskı uygulamaktan kaçının.
Eğer dışarı çıkacaksanız, rüzgarlı ve güneşli havalarda koruyucu gözlük ve göz bandajı kullanın.
Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
Ameliyattan ortalama 3 (üç) hafta sonra, gerekirse kullanabileceğiniz bir gözlük göz doktorunuz tarafından reçete edilir.
katarakt-003Multifokal Göz İçi Lens Tedavisi

Bazı kişiler hem yakın hem uzak için ayrı gözlük kullanırlar, bazı kişiler ise tek bir gözlükle hem yakını hem uzağı görebilirler. Multifokal lensler ise hem yakını hem uzağı görmeyi sağlayan göz içi mercekleridir.

Bu tedavi için hasta seçimi çok önemlidir. Hasta için uzağı mı yoksa yakını mı görmek önemli, dikkat edilmelidir. Hasta seçiminde diğer önemli bir konu, hastanın pupil boyutlarıdır.


Multifokal Kimlere uygulanır?
Excimer lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksek miyop, hipermetrop veya astigmatı olanlar
Kornea kalınlığı lazere izin vermeyenler
Kataraktlı ve yüksek kırılma kusurlu hastalar
Göz numarasının ilerlemediği sabit olduğu hastalar

Tabiî ki hastanın öncelikle detaylı bir muayeneden geçilmesi gerekmektedir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır.

Katarakt Hastalarına Tavsiyeler

Katarakt ameliyatı olmayı planlayan hastaların doktorlarıyla göz içerisine takılacak lensleri ayrıntılı olarak konuşmaları gerekmektedir. Uzağı ve yakını gözlüksüz gösteren multifokal bir göz içi lensi istiyorlarsa bunu doktorlarına muhakkak belirtmeleri gerekiyor. Çünkü birçok doktor eğer hastası özellikle belirtmemişse multifokal lens kullanmıyor ve göz içerisine standart monofokal bir lens yerleştirebiliyor. Bu durumda hastalar yakını gözlüksüz görme avantajını kaybediyorlar. Kullandığımız multifokal lensler, standart katarakt göz içi lenslerine göre biraz daha pahalı. Bu nedenle multifokal göz içi mercekleri kullanılarak yapılan katarakt ameliyatlarının ücreti de standart katarakt ameliyatının ücretinden biraz daha pahalı oluyor.