Alkol ve Sigaranın Göz Sağlığına Etkisi


SİGARA ve TÜTÜN KULLANIMININ GÖZ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Tütün kullanımı, doğal göz merceği ve retina hücrelerini etkilediği için hastalıkların gelişimi açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamı solumakla alınan toksinler, kan akımı bozukluğuna, kılcal damarda tıkanıklıklara, dolayısıyla göz sağlığı için esas olan maddelerin göze ulaşımının kesilmesine neden olur. Oluşan zararlı maddeler sağlıklı hücrelerde normal fonksiyonun aksamasına ve gözde hastalığa yol açar.

Gözün, merkezi görmesinden sorumlu 'makula' bölgesinde yapısal bozukluk ve fonksiyon kaybına neden olan ve erken tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanan sarı nokta hastalığının en önemli risk faktörlerinden biri sigara olarak gösteriliyor. Katarakt görülme riskini de 2 kat artıran sigarayı gebelik döneminde içmek ise bebeğin şaşı olmasına neden olabiliyor.

Sigara içme alışkanlığının sonlandırılması, gelecekte oluşabilecek katarakt ve sarı nokta hastalığının oluşmaması için iyi bir önlem olacaktır.


ALKOLÜN GÖZ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Beyinden göze giden görme sinirlerini etkileyen alkol;göz bebeğinde sararma, uyuşmalar, sulanma ve görme bozuklukları yapabilir. Bu bozukluklar, alkol kullanımından vazgeçilmediği taktirde körlüğe kadar varır.

Gözün, merkezi görmesinden sorumlu 'makula' bölgesinde yapısal bozukluk ve fonksiyon kaybına neden olan ve erken tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanan sarı nokta hastalığının en önemli risk faktörlerinden biri sigara olarak gösteriliyor. Katarakt görülme riskini de 2 kat artıran sigarayı gebelik döneminde içmek ise bebeğin şaşı olmasına neden olabiliyor.