Göz Sağlığını Korumanın Yolları


Göz sağlığını korumak doğduğumuz andan itibaren başlar, bebeğinizi hiçbir şikayeti olmasa bile bir yaşında muayene ettirin. Çünkü bu muayene bebeği göz tembelliğinden korur.

Çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları gözde kirpik dibi iltihabı, alerji ve kuruluk yapabilir. Ayrıca uzak görme kusuru oluşmasını tetikleyebilir. Çocuklarınızın uzun süre oyun oynamasını engelleyin.

 Gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı olması, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma problemleri göz hastalıkları belirtisidir. Bu gibi durumlarda hemen bir göz hekimine başvurun.

Çalışma ortamınızın aydınlatmasına önem verin ve mutlaka sarı ışık kullanın.

Şeker hastasıysanız ve sporcuysanız göz dibi muayenesini ihmal etmeyin.

Makyaj malzemelerini ortak kullanmayın.

Güneş ışınlarına çok maruz kalmak zamanla lensimizde koyulaşmaya, katarakta ve görme noktasında hassasiyete sebep olur. Güneş gözlüğü sadece bir aksesuar değil aynı zamanda ihtiyaçtır, kullanın.

 Bilgisayar başında çalışanlarda alerji, kuruluk, kirpik dibi iltihabı görülme sıklığı artar. Aralıklı dinlenmeler ve göz kırpmak gereklidir. Sık ara verin, örneğin 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmak gözlerinizi dinlendirir. Çalışma yaparken ekrandan mutlaka 60-70 cm uzakta durun, ekranın merkezi de göz hizanızdan 10 cm aşağıda olsun.

 Başka birinin göz yaşını silmeyin. Eğer bu kişide gözde kızarıklık, aşırı sulanma ve kapak şişliği var ise bulaşıcı olabilir. Temas ettiyseniz elinizi sabun ile yıkayınız.

En geç altı ayda bir, hiç bir şikayetiniz yokken bile mutlaka göz muayenesi olun. Unutmayın ki, GLOKOM gibi hastalıklar belirti göstermeden körlüğe sebep olurlar ve ancak muayenede ortaya çıkarlar.