HAMİLELİKTE GÖZ SAĞLIĞI


Hamilelik öncesi görülen göz rahatsızlıkları, hormon düzeylerinde oluşan değişikliklere bağlı olarak gebelik döneminde artabilir ve kalıcı görme kaybı gibi riskler doğabilir.
Hamilelikte gözlerde ne tür değişiklikler olur ve nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik döneminde kornea kalınlığında değişiklikler görülebilir. Bu durum kırma kusuru olan (miyopi, hipermetrop, astigmatizma) kadınlarda artış veya eksilme olarak kendini gösterir. O nedenle anne adayların gözlük numaraları değiştirilmemelidir. Hamilelik bitiminde eski halini alacak olan göz, kontrollerle sağlıklı bir şekilde hamilelik dönemi atlatılacaktır. Çünkü doğum sonrası kornea eski haline dönecek ve numarası düşecektir. Kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla yapılan Excimer lazer tedavisi kesinlikle gebelik döneminde uygulanmaması gerekir. Excimer lazer olmuş kişilerinde 6 ay boyunca hamile kalmaması önerilmektedir. Çünkü ikinci bir excimer lazer uygulaması gerekebileceğinden sağlıklı ölçümler yapılamaz. Hamilelik döneminde, gözlük derecelerinde değişiklikler, göz kuruluğu, göz içi basınç değişiklikleri, retina tabakasında etkilenmeler ve Diyabetik Retinopati gibi hastalıkların kontrol altına alınması için göz muayeneleri ihmal edilmemelidir. Hamilelik sırasında göz kuruluğu artmaktadır. Lens kullananlarda bu durum daha da artabilmektedir. Bu durumda doktorunuz ile görüşüp suni gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz. Göz kuruluğu şikayetleri ya da lens kullanımına bağlı olarak batma hissi yaşıyorsanız hamilelik süresince lens kullanımına ara verip gözlük kullanmanız uygun olacaktır. Anne adaylarının hamilelik döneminden önce görülen göz rahatsızlıkları, özellikle gebelik döneminde artabileceği için mutlaka düzenli göz doktoru kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.

Tavsiyeler

Göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlaların hamilelik ve emzirme esnasında kullanımı sakıncalı olabilir. Bu nedenle göz hastalığı sebebi ile düzenli olarak göz damlası tedavisi olan anne adayları hamilelik ve emzirme dönemleri boyunca göz doktorları tarafından değerlendirilmelidir.

Hamilelikte baş ağrısı şikayeti olanlar kan basıncı, görme alanı ve göz dibi bulguları yönünden mutlaka değerlendirilmelidir.