Bebeklerde ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Bebekler Güneş Gözlüğü Kullanmalı Mı?
Sağlıklı yaşam için gerekli olan güneş ışığına yanlış koşullarda maruz kalmak, pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. Güneş ışığının küçük çocuklarda göz sorunlarına sebep olmaması için güneş gözlüğü kullanmaları gereklidir. Özellikle yetişkinlere nazaran, hem göz hem de ciltleri daha hassas olan çocukların, küçük yaşta güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinmeleri ilerisi için de iyi olacaktır.

Çocuklara güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gerekenler

Çocukların güneş gözlüğünde, polorize cam kullanılması gereklidir. Camlarda anti UVözelliğinin de olması, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin büyük oranda engellenmesine ve daha sağlıklı bir kullanımın sağlanmasına yardımcı olur. Sertifikasız bir şekilde sokakta satılan sahte gözlükleri alarak, çocuğunuza faydadan çok zarar verirsiniz. Bu tarz ucuz gözlüklerin camları, sağlık standartlarına uygun değildir ve çocuğunuzda, şaşılık, miyop, hipermetrop gibi görme kusurlarına neden olması yüksek ihtimaldir..

Çocuklar için en uygun gözlükler, kırılmaz cam ve çerçeveleri olanlardır. Hareketli ufaklıklar, oyun oynarken camların kırılmasına ve yaralanmalara sebep olabilirler.
Eğer çocuk numaralı gözlük kullanıyorsa, güneş gözlüğünün de numaralı tercih edilmesigerekir.
Camı geniş olan ve çocuğun yüzüne iyice oturan gözlükler çocuğunuz için daha kullanışlı ve sağlıklı olacaktır.
Çocuklara güneş gözlüğü alırken mutlaka sertifika istenmeli, camı çizilmiş veya hasar görmüş gözlükler kesinlikle alınmamalıdır.
Gözlük sapının uzunluğu ve yaptığı baskı kontrol edilmelidir. Gözlük sapının baskıdan dolayı yara veya iz bırakmamasına dikkat edilmeli, ayrıca çok uzun saplı güneş gözlükleri takıldığında yerlerinden oynadıkları için tercih edilmemelidir.
Organik camlar tercih edilmelidir. Organik camlar aynı zamanda küçük çocuklarda şaşılığın tedavisinde de kullanılmaktadır.
Gözlüğün camını hareket ettirdiğinizde dalgalanmalar oluyorsa, bu camın kalitesizolduğunu gösterir.
Gözlüğün düşmesini engellemek için yaylı menteşeli gözlük tercih edebilir veya gözlüğü arkadan elastik bantla tutturabilirsiniz.
Güneş gözlüğünün kullanım nedeni ve faydaları çocuğa öğretilmelidir. Her ne kadar çocuklarımızı gözümüzün önünden mümkün olduğunca ayırmasak da, biz farkında olmadan rahatsız olan çocuğumuz, gözlüğünü çıkarıp oyununa devam edebilir. Bu yüzden çocuklarımıza güneş gözlüğünün faydalarını anlatmalıyız. Çocuklar güneş ışınlarının çok faydalı olduğunun, fakat doğru maruz kalınmadığı takdirde gözlerimize ve cildimize zararları olacağının bilincinde olmalıdır.
Güneş ışınları, görme bozukluklarından, gözlerde alerjiye kadar pek çok soruna sebep olabilir. Bu yüzden çocuklarımız yalnızca bahar ve yaz mevsiminde değil, kışın da, gerektiği zaman güneş gözlüğü kullanmalı ve güneş gözlüğünün yalnızca yaza özgü olmadığını öğrenmeli, mevsim ne olursa olsun güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanma alışkanlığını edinmelidirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder