Göz Doktorunun Gözlükten Kurtuluşu

Bir İnci Göz Hastanesi Kornea ve Refraktif Cerrahi hekimlerinden Op.Dr.Faik Oruçoğlu ilasik (IFS Lazer) ameliyatı ile gözlüklerinden kurtuldu.

Op.Dr.Faik Oruçoğlu’nun ameliyatını gerçekleştiren Op.Dr.Ali Aksu;

Bugüne kadar lazer cerrahisi hakkında çeşitli röportajları, yayınları, bilimsel araştırmaları bulunan ve yoğun hasta trafiğine sahip Bir İnci Göz Hastanesi hekimlerinden Op.Dr.Faik Oruçoğlu; görme kusurlarının lazer ile düzeltilmesi konusunda hastalarından sık sık, farklı sorular geldiğini belirtti ve merak edilenleri cevaplandırdı:
“Bugüne kadar lazer cerrahisi hakkında bilgiler vermeye çalıştık.  Sizin de bildiğiniz gibi refraktif göz cerrahisi gözlük veya lens ihtiyacını en aza indirmek veya yok etmek için gözün kırma kusurlarını düzeltmeye yönelik yapılan göz cerrahisidir. Refraktif cerrahi teknikleri son 20 yılda miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi kırma kusurların düzeltilmesinde dünyada yaygın şekilde uygulanmaktadır.

Göz hekimleri de refraktif cerrahi olarak gözlüklerinden kurtuluyorlar mı? Yada göz doktorları neden ameliyat olmuyorlar?

Gözlükten kurtulmak bir tercihtir. Gözlükten veya lensinden kurtulmak isteyen bir hasta o zaman başvuruda bulunuyorsunuz. Başvuru sonucunuz olumlu ise ameliyat geçirebiliyorsunuz.

Peki göz hekimleri de gözlükten kurtulmak için refraktif cerrahi yöntemlerine başvuruyorlar mı?


Elbette, nasıl ki toplumumuzda gözlük kullanan insanlar var, lens kullanan insanlar var ve lazer olmuş insanlar var doktorlar arasında da bu sıra mevcuttur.  Peki ben kendim neden gözlüklüyüm? Açıklamasını yapalım: 6 yıl önce gözlükten kurtulmak için değerli meslektaşıma başvuruda bulundum. Muayeneden geçerken gözümde çok şiddetli bir göz kuruluğu olduğu tespit edildi. Ve lazer için uygun olmağım söylenildi. Uzunca bir ara verdim tedaviler almış olsam da ne yazık ki iyi bir sonuca varamadık. En son 3 hafta evvel tekrar muayene olduğumda gözyaşımın daha iyi bir seviyeye geldiği öğrenince ani olarak ilasik lazer ile gözlükten kurtulmaya karar verdim.  Ve şimdi ise sıra bende dedim! Evet bu defa ben hasta olarak karşınızda olacağım. Ve lazer cerrahisine hangi aşamalarla gideceğiz görmüş olacağız:
Detaylı Muayene aşaması:
Öncelikle tüm muayenelerde olduğu gibi hastanın görmesinin ne durumda olduğunu belirlenmektedir. Önce görme,   görmenin devamında ise hastalarımızı tam bir göz muayenesinden geçirip testlere yönlendiriyoruz.
Gözün lazere uygun olup olmadığını belirleyen tetkikler:
Gözün 3 boyutlu 25.000 noktasını değerlendirebilen ve 2 sn gibi kısa süre içinde 50 farklı görüntü alabilme özelliğine sahip kornea topografisi ile korneanın hem ön hem arka haritalarının detaylı görüntülerini hem de korneaya temas etmeksizin kornea kalınlığı bilgilerini almaktayız. Wavefront ile ise; gözün içerisine giren ışığın geri çıkarken uğradığı sapmaları belirliyoruz. Bu ölçüm ile kişiye özel ışık kırılması sapmaları ölçülebilmektedir.

Bu ayrıntılı değerlendirme ne kadar sağlıklı, gelişmiş ve üst teknoloji kullanılarak yapılırsa, sonuçları da o kadar güvenli olacaktır. Operasyon öncesi ayrıntılı analiz yapılması, operasyon sonrasında daha net ve kaliteli görmeyi sağlayacaktır. Lazer cerrahisi uygulanan tüm hastalarımıza bu ölçümler standart olarak yapılmaktadır.

Ameliyat öncesi:

Kontakt lens kullanıcılarının ameliyattan en az 1 hafta öncesinden lens kullanımlarına ara vermeleri gerekmektedir. Ameliyat öncesi göz kapaklarına makyaj ve losyon sürülmemesi gerekmektedir. Ameliyat uyuşturucu damlalarla gerçekleştirilmektedir.

Excimer laser ameliyatında hangi cihaz kullanılmaktadır?

Ameliyatlarımızı VISX STAR SR4 Excimer Laser ve IFS Femtosaniye lazer ölçüm cihazıyla gerçekleştirmekteyiz. VISX STAR Excimer Laser cihazı dünyada güvenilirliği, yüksek teknolojisi ve performansıyla dünyanın en gelişmiş cihazı olarak bilinmektedir.
VISX STAR Excimer Laser ; 3 boyutlu aktif göz izleme modülü sayesinde operasyon esnasında mikron düzeyinde dahi göz hareketlerini otomatik takip ederek planlanmış tedavinin hiç bir sapma olmadan yapılmasına olanak sağlar. Sahip olduğu 7 farklı çapta lazer spotu oluşturma imkanı doktora hastanın kişisel ihtiyaç ve göz yapısına özel  tedavi yapma şansını verir.

Ameliyatlarımızı neden iLASIK yöntemiyle yapmaktayız?

Çünkü daha net ve hızlı bir görüntü, kişiye özel flep (intralase), kişiye özel tedavi (Wavefront) olanakları sağladığı için ”iLASIK”.


iLASIK tedavisi iki aşamadan oluşmaktadır:
1. Basamak :
İlk aşama flap olarak ifade edilen korneada kapak oluşumudur. Gözün en ön kısmında yer alan ve kornea adı verdiğimiz saydam saat camı şeklindeki bu tabakadan oldukça dikkatli bir kesim yaparak ince bir tabaka (korneal flep ) kaldırılır.
2. Basamak :
Kaldırılmış olan korneal flep korunarak altta geri kalan kornea yüzeyine bilgisayar kontrollü excimer laser uygulanır.

Ameliyat sonrasında:
Operasyonun ardından hemen evinize dönebilirsiniz. Operasyon sonrası birkaç saati dinlenerek geçirmenizde fayda vardır. Size verilecek olan koruyucu gözlükleri kullanmanızda yarar sağlayacaktır. Yanlışlıkla göze temasınıza engel olacaktır. Ertesi gün hayatınıza kaldığı yerden devam edebilirsiniz, koruyucu güneş gözlüğü kullanmak ilk günler önerilmektedir. Gözünüzü ovalamanız, bastırmanız ve kaşımanız sakıncalıdır. Reçete edilmiş olan damlaları önerilen şekilde kullanmanız gerekecektir. Operasyonun ertesi günü günlük aktivitelerinize geri dönebilir ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Op.Dr.Faik Oruçoğlu’nun ameliyatını gerçekleştiren Op.Dr.Ali Aksu şunları söyledi. “ Dr.Faik bey Türkiye’nin sayılır refraktif cerrahlarından bir tanesi. Hem bilim adamı olarak hem hekim olarak çok ciddi işler yapan bir insan. Bugün kendisine İlasik ve Waveftront tedavisi uygulayacağız. Herşey bilgisayar kontrollü. Bu makinanın özelliği son sistem olması. Özellikle Bıçaksız dediğimiz ilasik sistemi kullanacağız biraz da astigmatımız var onu da Wavefront kullanarak aynı operasyonla halledeceğiz.