Göz Tembelliği Neden Olur?

Göz tembelliği (Ambliyopi) gözün normal görüşünü etkileyen sebepler nedeniyle ortaya çıkar.
http://www.birincigoz.com

Bazı durumlarda göz tembelliğine neden olacak faktörler genetik veya kalıtsal olabilir. Göz tembelliğinin üç temel nedeni vardır.

1-Şaşılık

2-Kırma kusurları ve düzgün - eşit odaklanamama

3-Normalde şeffaf olan göz dokularının bulanıklaşması


1-Şaşılık


Şaşılık göz tembelliğinin en sık nedenidir. Kayan göz genellikle çift görmeye neden olduğu için beyin iyi gören ve düzgün odaklanan gözü seçmeye eğilimlidir. Bu nedenle kayan göz baskı altında kalır ve iyi bir görüş geliştiremez. Sıklıkla tembel olan göz kayan gözdür.


2-Kırma Kusurları


Bir gözde diğerine göre ileri düzeyde miyop, hipermetrop veya astigmat varsa o gözde göz tembelliği gelişebilir.

İyi odaklanamamış (bulanık gören göz) genellikle beyin tarafından bloke edilir. Bu göz her ne kadar dışarıdan bakışta normal gözükse de görüşü kötüdür. Bu en zor tespit edilebilen göz tembelliği çeşitidir. Çünkü çocuğun diğer gözü iyi görür ve bakışları normaldir.

Kırma kusurlarında göz tembelliği her iki gözde birden de gelişebilir. Eğer her iki gözde çok yüksek seviyede astigmat, çok yüksek seviyede hipermetrop veya  çok yüksek seviyede miyop varsa her iki gözde de tembellik gelişir.


3- Normalde Şeffaf Olan Göz Dokularının Bulanıklaşması


Bebeklik çağında ortaya çıkabilecek bir katarakt veya kornea bulanıklığı göz tembelliğine neden olabilir. Görüntünün net olarak retinaya odaklanamayacağı bu durumlar en ağır göz tembelliği nedenleridir.