GEBELİKTE DEMİR EKSİKLİĞİ



Demir eksikliği anemisi sık görülen bir anemi türüdür.
‘’Anemi’’ kandaki alyuvar sayısının normalden az olduğu bir durumu ifade eder. Aynı zamanda alyuvarlarınız yeterli hemoglobin üretmediğinde de ortaya çıkabilir. Alyuvarlar vücudumuza oksijen taşır, Karbondioksiti (artık ürün) atılmak üzere akciğerlere götürür. Normale kıyasla Hamilelik döneminde vücudumuz vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaç duyar. Bu nedenle annenin normalden daha fazla demir ağırlıklı beslenmesinde fayda var. Kadınlarda hamilelik loğusalık adet kanamaları gibi problemlerde demir eksikliği görülebilir.

Demir eksikliği belirtileri

- Halsizlik                                                     
- Yorgunluk
- Solgun cilt
- Nefes darlığı
- Çarpıntı
- Kaygı
- Saç dökülmesi
- Zayıflamış, kırılgan tırnaklar
- Soğuk el ve ayaklar

Bu belirtilerin büyük bir kısmının hamileliğin erken döneminde de normalde görülebilen yakınmalar olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Gebelikte yaşanan demir eksikliği annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor. Vücutta yeterli miktarda demir olmazsa, düşük kilolu doğum, doğum sırasında fazla kan kayıpları durumu ortaya çıkabilir. Gebeliğin her döneminde anne ve bebek için demir çok önemlidir.Hamilelikte demir ihtiyacını dahada önemseyerek vücudumuzun yeterli miktarda demir almasına özen göstermelisiniz. 

Hamileler nasıl beslenmelidir?

Demir içerikli hayvansal besinler, kırmızı et, beyaz et, balık, sakatat ve yumurtadır. Demir içerikli bitkisel besinler, fasulye, bezelye, mercimek, yulaf ürünleri, buğday karalahana, patates, mantar, yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır. Kepek ekmeği, çay ve aşırı süt ürünleri demir emilimini azaltığı için kansızlık yapar. Bu besinlerle beraber tüketilmesi önerilmez Hamilelikte, yanlış uygulanan diyetler, yeme bozuklukları, kaliteli olmayan beslenme şekli ve vejeteryan beslenme demir eksikliğine neden olmaktadır. Demir eksikliğinden korunmak için ilaçlarla alınacak demir takviyesinin yanı sıra; kırmızı et, sakatat, pekmez gibi gıdaların ve C vitamini içeren portakal, mandalina gibi meyvelerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir.