Nistagmus nedir?

Nistagmus Nedir?
Nistagmus bir veya her iki gözde istemsiz, hızlı hareketlere neden olan bir durumdur. Göz(ler) bir yandan bir yana, yukarı ve aşağı veya dairesel olarak hareket edebilir. Nistagmusla birlikte sıklıkla bulanık görme dahil görme problemleri vardır. Bu durumun olduğu kişilerin görme zorluklarını dengelemek açısından başlarını eğmelerine sık rastlanır.

Bu duruma şöyle de denir:
dans eden gözler
ileri geri göz hareketleri
istemsiz göz hareketi
kontrolsüz göz hareketleri
hızlı göz hareketleri (bir yandan bir yana)

Nedenler

Nistagmusun nedeni göz hareketi ve konumlandırılmasını düzenleyen iç kulak veya beyin kısmının anormal işlevidir. Bu durum doğuştan veya akkiz olabilir.
İnfantil Nistagmus Sendromu (INS)
Konjenital nistagmusa infantil nistagmus sendromu (INS) denir ve kalıtsal bir genetik durum olabilir. INS tipik olarak bir çocuğun yaşamının ilk altı hafta ila üç ayında ortaya çıkar (AAPOS). Bu tür nistagmus genellikle hafiftir ve tipik olarak nedeni altta yatan bir sağlık problemi değildir. Nadir durumlarda, INS'nin nedeni konjenital bir göz hastalığı olabilir.
INS durumu olan çoğu kişi tedavi gerektirmez ve yaşamın ileri dönemlerinde komplikasyonları olmaz. Hatta INS durumu olan çoğu kişi göz hareketlerinin farkına bile varmaz. Ancak görme zorluklarına sık rastlanır. Görme problemleri hafiften şiddetliye kadar gidebilir ve birçok kişinin düzeltici lensler kullanması gerekir veya düzeltici cerrahi yaptırmayı tercih edebilirler.


Akkiz Nistagmus
Akkiz (veya akut) nistagmus yaşamın herhangi bir döneminde gelişebilir. Genellikle yaralanma veya hastalığın bir sonucudur. Akkiz nistagmus tipik olarak hareketi ve uzaysal konumlandırmayı algılamanızı mümkün kılan iç kulak parçası olan labirenti etkileyen olaylar nedeniyle oluşur.
Akkiz nistagmusun nedenleri şunlar olabilir:
inme
sedatifler ve fenitoin (Dilantin) gibi nöbet önleyici ilaçlar dahil bazı ilaçlar
aşırı alkol tüketimi
kafa yaralanması veya travma
göz hastalıkları
iç kulak hastalıkları
vitamin eksikliği (özellikle B12 veya tiamin)
beyin hastalıkları (multipl skleroz veya beyin tümörleri dahil)
merkez sinir sistemi hastalıkları


Nistagmus belirtilerini fark etmeye başlarsanız doktorunuzu görün. Yetişkinlikte başlayan (akkiz) nistagmus altta yatan bir sağlık durumunun sonucudur. Durumun ne olduğunu ve en iyi şekilde nasıl tedavi edileceğini belirlemek isteyeceksiniz.

Doğuştan nistagmusunuz varsa ancak durumunuz kötüye giderse veya görmeniz hakkında endişeleriniz olursa bir doktora gitmeniz gerekir.


Tedavi

Birçok nedene bağlı olduğu ve tedavi seçenekleri değiştiği için nistagmus hastalarının çok iyi bir şekilde tanısal ayrımının yapılması önemlidir. Gözlükler, teleskopik yardımcı aletler, damlalar, ilaç tedavisi ve gereken durumlarda ameliyat bu hastalara uygulanan tedavilerdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder