Göz Tansiyonu ve Tedavisi

GLOKOM (Göz Tansiyonu)


Glokom, yükselen göz iç basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Hastalığın başlangıç döneminde genelde hastanın şikayeti olmadığı için uzun bir süre içinde görme siniri yıpranmaya uğrar ve bu yıpranma, hasta durumu fark ettiğinde onarılamaz düzeye gelmiş olabilir.
Glokom göz içi basıncının, optik sinir başının normal fonksiyonlarını olumsuz etkileyecek kadar yüksek seyretmesi ile karakterize bir hastalık grubudur.

Erken teşhis edilen glokom, gözde daha fazla yıpranma oluşmadan kontrol altına alınabilir. 30 yaşını aşmış erişkinler her yıl düzenli göz muayenesi olmalı, göz tansiyonunu kontrol ettirmeli ve gerekirse görme alanı inceleme testleri yaptırmalıdır. 

Göz Tansiyonunun Belirtileri

Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ve yaşta,ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir.
  • Genetik, ailenizde glokom öyküsü varsa,
  • Yüksek miyopiniz varsa,
  • Çok yüksek hipermetropiniz varsa,
  • 35 yaş üzerinde iseniz,
  • Herhangi bir nedenle uzun süre kortizonlu ilaç kullanmışsanız,
  • Eğer şeker hastasıysanız,
  • Göz tansiyonunuz yüksekse,risk altında olabilirsiniz.

Açık-açılı glokomunuz varsa, muhtemelen dikkat edeceğiniz tek belirti, görme kaybıdır. 
Ciddi olana dek dikkat etmeyebilirsiniz.
Kapalı-açılı glokomun belirtileri, sadece kısa bir zaman süren bulanık görüş gibi belirtilerle hafif olabilir. Kapalı-açılı glokomun ciddi işaretleri, göz çevresinde veya içinde bulanık görüşü veya uzun süreli ağrıyı kapsar.
Doğuştan gelen glokomda, işaretler gözlerin çabuk sulanmasını ve ışığa karşı hassasiyeti içerebilir. Bebeğiniz, çoğu zaman gözlerini ovuşturabilir, kısabilir veya kapalı tutabilir.

Göz Tansiyonunun Çeşitleri

Açık Açılı Glokom

Aynı zamanda açık açılı müzmin glokom olarak da adlandırılan bu tür, hastalığın görülen vakalarının çoğunu oluşturmaktadır. Bu tür glokom belirti vermediğinden bir sorun olduğunun farkına bile varmadan görme hücrelerinin büyük bir kısmı kaybedilebilir. Açık açılı glokomun nedeni halen bilinmemektedir. Genellikle iki gözde, farklı şiddette meydana gelmektedir.

Kapalı-açılı glokom

En az görülen tipidir. Glokomların yaklaşık yüzde 10' u, kapalı-açıdır. Belirtileri, şiddetli baş ve göz ağrısı, gözlerin kızarması, ileri derecede bulanık görme, ışıkların çevresinde hareket görme, bulantı ve kusmadır.Kalıcı görme kaybı krizden sonraki birkaç saat veya birkaç gün içinde meydana gelebilir. Bu yüzden hemen tıbbi tedavi yapılıp, göz tansiyonunun düşürülmesi gerekir.

Doğuştan gelen glokom

Bazı bebeklerin doğuştan sahip olduğu ender görülen bir glokom çeşididir. Bazı çocuklar ve genç yetişkinlerde hastalığın bu tipine yakalanabilirler. Belirtileri gözde irilik ve büyüme grileşme, bulanıklılık, yaşarma, ışığa bakamama, ışıktan kaçmadır. Konjenital glokomun esas tedavisi cerrahidir. Teşhis konulduğu anda ameliyatı yapılmalıdır ki, kalıcı körlük oluşmasın. Ameliyata ek olarak ilaç tedavisi verilebilir.

Göz Tansiyonu  Nasıl Teşhis Edilir?

Glokom rutin yapılan bir göz muayenesi ile teşhis edilebilen bir hastalıktır.Eğer glokom şüpheniz varsa doktorunuz sizden daha ayrıntılı tetkikler isteyecektir.

Tek Başına göz tansiyonu ölçümü yapılması, glokom teşhisi için yeterli değildir.

Karakteristik bir belirtisi olmayan bir hastalık olduğundan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Tanı ne kadar erken yapılırsa, o oranda görme sinir lifi ve görme hücresi hasarından kurtulacaktır. Glokom aşağıdaki yöntemlerle teşhis edilir.
  • Göz Tansiyonu Ölçümü
  • Görme Alanı Muayenesi
  • OCT
  • RNFL
  • PAKİMETRİ


Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

  • Medikal tedavi
  • Çeşitli lazer tedavileri
  • Cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Medikal Tedavi

Glokomun tedavisinde kullanılan birçok damla mevcutur. Bunlar değişik mekanizmalarla göz içi basıncını düşürürler. Göz sıvısının yapımını azaltmak veya dışa çıkışını arttırmak yoluyla etki etmektedirler. Önce bir ilaçla tedaviye başlanır, yetmezse ikinci ilaç ilave edilir, yine glokom ilerlemeye devam ediyorsa ameliyat edilir.

Lazer Tedavisi

Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda uygulanan laser işlemi, ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Farklı lazer tedavi seçenekleri bulunmaktadır.Gecikmeden uygulandığında bu yöntem çok başarılıdır.

Cerrahi Tedavi

İlaç tedavisi ile glokom yeterince kontrol altına alınamıyorsa göz içi basıncı arzu edilen düzeye düşürülemiyorsa ameliyat işlemine geçilir. En çok uygulanan ameliyat tekniği "trabekülektomi"dir.