Bebeklerde Görme Gelişimi

Yeni doğan bebeğinizde fark edeceğiniz en önemli şey gözlerinin ne kadar büyük olduğudur.
Bunun nedeni bebeğin gelişiminin başından aşağı doğru olmasıdır.
Doğumda bebeğin gözleri erişkindekinin yüzde 65’i boyutundadır.
İlk ay içinde bebeğinizin gözleri, bebeğinizin gözleri yaşamın ilk ayında ışığa çok duyarlı değildir. Aslında ışığı fark etmek için gerekli olan miktar 1 aylık bebekte erişkindekinin 50 katıdır.

Doğumdan sonra görünüşünüzü aynı tutmaya gayret etmek bebeğinizin sizi hızlı tanımasını ve sizinle ilişkiye girmesini kolaylaştırır. Bebeklerde renkleri görme hissi çok hızla gelişmeye başlar. Doğumdan bir hafta sonra, bebekler turuncu, sarı, kırmızı ve yeşili görebilirler. Ama mavi ve mor renkleri görmek biraz vakit alır. Çünkü mavi ışık daha kısa dalga boyludur ve insan retinasında bu renge karşı daha az algılama reseptörü vardır.

Eğer bebeğinizin gözleri bazen birlikte hareket etmiyor gibi görünüyorsa çok endişe etmeyin.
Bir göz bazen içe veya dışa doğru kayabilir. Bu normaldir. Ama eğer, gözleri büyük açılarda ve sabit bir şekilde kayma gösteriyorsa göz doktorunuza haber verin.

İpuçları: 

Bebeğinizin görmesini uyarmaya yardım etmek istiyorsanız, odasını parlak ve neşeli renklerle dekore edebilirsiniz. Kontrast renkler ve şekiller içeren mobilya ve sanatsal uyaranlar yerleştirebilirsiniz. Ayrıca beşiğinin üzerine ve yanlarına parlak renkli ve hareketli objeler asabilirsiniz. Çeşitli renk ve şekiller olmasına dikkat edilebilir.

2-3 AY

Görsel Gelişim: 

Görsel gelişimde pek çok ilerleme ilk iki ve üç ay içinde gerçekleşir. Bebeklerde bu dönemde görme keskinliği gelişimi başlamakla birlikte gözler bir ekip gibi birlikte çalışma işlevine kavuşurlar. Çocuğunuz bu safhada hareket eden nesneleri takip etmeye ve gördüklerine ulaşmaya çalışır.
Birçok renk içeren parlak, neşeli bir oda ve değişik şekiller çocuğunuzun görsel gelişimini uyarır.
Bu dönemde bebekler başlarını sağa sola oynatmadan bakışlarını bir cisimden öbürüne doğru çevirmeyi öğrenirler. Gözleri daha fazla ışığa duyarlı hale gelir. Üçüncü ayda bebeğin ışığa duyarlılığı erişkindekinden 10 kat fazladır. Bu nedenle şekerlemeler veya gece uykularında ışığı biraz daha fazla kısmanızda bu dönemde yarar vardır.

İpuçları: 


2-3 aylık çocuğun görsel gelişiminin uyarılması için Amerikan Optometri Derneği’nin (AOA) önerileri:
1.Odasına yeni öğeler ekleyin ve/veya yerlerini değiştirin ve sık sık yatağının yerini değiştirin. 2.Odasında dolaşırken bebeğinizle konuşun.
3.Beşiklerinde uyanıkken görsel uyarı sağlayabilmek için devamlı surette bir gece lambası kullanın. 4. Uykuda sırt üstü yatmalarının sağlanmasına karşılık, uyanıkken ve siz onu gözleyebiliyorken karın üstü yatırın ki görsel ve motor tecrübeleri artsın.

4-6 AY

Görsel Gelişim: 

4 ve 6 Ay Şaşırtıcı bir hızda büyürler!
Altıncı ayda beyinlerinin görme merkezlerinde belirgin ilerlemeler olur.
Daha keskin görme ve daha hızlı cisimleri takip edebilme yetileri gelişir.
Görme keskinliği 6. ayda yüzde 5’den yüzde 80’lere ulaşmaya başlar.
Renk görme konusunda hemen hemen erişkinlerin hallerine gelip gökkuşağını bile ayırt edebilirler. Bebeklerin el ve göz koordinasyonları 4-6 ayda çok daha iyi hale gelmeye başlar böylece şişe veya diğer nesneleri ağızlarına daha rahat götürmeye başlarlar.
Altıncı ay önemli bir kilometre taşıdır.

Çünkü bebeğiniz bir göz doktoru tarafından ilk muayenesini olmalıdır!

Bebeğiniz duvardaki harfleri okuyamasa bile doktorunuz onun uzak veya yakın görme bozukluğu olup olmadığını ya da astigmatını anlayabilir.
Ayrıca gözbebeklerinin ışık reaksiyonları ve gözlerindeki kaymalar fark edilebilir.
Bu muayenede çocuk doktorunun dışında bir göz doktorunun oldukça önemli faydaları olabilir.

7-12 AY


Görsel Gelişim: 


Bebeğiniz emeklemeye başladığında onun göz ve el koordinasyon gelişimi ve motor hünerlerinin artması için onunla yerde oynayabilirsiniz.
Çocuğunuz artık hareket ederek tahmin ettiğinizden daha çok mesafe kat eder.
Dikkatli olun mesafeleri tahmin ettiğinizden daha iyi fark edip cisimleri oralara fırlatabilir.
Bu aylar çocuğunuz için önemli bir gelişimsel dönemdir. Bu aşamada bebekler görmeleriyle vücut hareketlerini daha iyi koordine etmeyi öğrenirler. Şimdi sizin artık bebeğinizi kendisine zarar vermekten korumanız gereken döneme gelindi.
Fiziksel olarak çevresini keşfetmeye başladığı bu süreçte vücudunda şişlikler ve morluklar olabilecek döneme girmiş bulunuyorsunuz.
Özellikle malzeme içeren dolapları kilitli tutmanız ve merdivenlere önlerine engeller koyarak dikkat etmeniz önerilir.

Eğer çocuğunuzun gözlerinin rengi değişiyorsa endişe etmeyin.

Çünkü iris doğumda açık renkli olup henüz koyu pigmentleri tamamen gelişmedi.
Bebeklerin çoğu mavi gözlü doğarlar. Zamanla, daha koyu pigment oluşumu iriste mavi, yeşil, gri ya da bu renklerin karışımından kahverengiye doğru dönmeye başlayabilir

İpuçları: 


Bebeğinizin el-vücut koordinasyonunu geliştirebilmek için onunla yerde emekleme pozisyonlarında cisimlere uzanma hareketleri yapmasını sağlayabilirsiniz.
Onun en sevdiği oyuncaklara yerde uzanmasını ve yakalamasını kolaylaştırabilirsiniz.

Gözlerde Kayma Sorunları 


Bebeğinizin gözlerinin birlikte düzgün hareket ettiğinden emin olmanız gerekiyor.
Şaşılık gözlerin bir hiza içinde bakmamasına verilen isimdir.
Erken fark edilmesi ve tedavisi görmenin doğru gelişimi için çok önemlidir.
Eğer tedavi edilmezse göz tembelliğine sebep olabilir.
Her ne kadar bebeklerde gözlerin tamamen birlikte düzenli hareket etmeleri 1-2 ay alabilmesine karşılık eğer sabit bir kayma ve doğru senkronizasyon olmadığını hissederseniz mutlaka bir göz doktoruna başvurunuz.