Göz gribi en çok lens kullananları etkiliyor

Oldukça bulaşıcı olan göz gribi, tedavi edilmediği zaman insanların yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar, özellikle lens kullananların enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğunu konusunda uyarıyor.

Göz hastalıkları arasında oldukça bulaşıcı olan göz gribi,tedavi edilmediği zaman insanların yaşam kalitesini de oldukça düşürüyor. Göz gribi hastalığının bulaşıcı özelliğine dikkat çeken uzmanlar bulaşım şekillerinin elden ele, gözden göze, ortak gözlük, havlu, yastık, makyaj malzemesi ile olabileceğinin altını çiziyorlar.

Denize girerken lensleri çıkartın
"Lens kullanan hastalar, enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bu kişilerde hastalık, daha ağır seyredebilir. Havuz ve denize girerken lenslerinin mutlaka çıkarılması gerekir. Lens kullanan hastalar gözlerinde kızarıklık, yanma ve batma gibi şikayetler hissettiklerinde hemen lensleri çıkarıp göz doktoruna başvurmalıdırlar."

Çocuklarda grip benzeri bulgularla çıkıyor
Hastalık, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, grip benzeri bulgularla başlayabilir. Genellikle, tek taraflı başlar ve 2 hafta sonra diğer göze geçebilir. Şikayetler sulanma, batma ve ağrı şeklinde olur. Göz gribinde doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlarla 2 hafta içinde iyileşme görülür. Gözün ön tarafındaki kornea dediğimiz camsı kısımda tutulma olursa iyileşme süresi uzaya bilir."

Hijyene çok dikkat etmek gerekiyor
"Adenoviral konjonktivit tedavisinde amaç, enfeksiyonun başka kişilere bulaşmasını önlemek ve kişisel hijyene dikkat etmektir. Gözler kaşınmamalı; havlu, yastık ve gözlük gibi eşyaların kullanımına dikkat edilmeli. Hastanın eşyaları ayrılmalıdır. Ortamdaki diğer kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. Özellikle küçük çocuk ve kronik hastalığı olan yaşlı hastalardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Soğuk kompresyon, belirtileri azaltarak hastayı rahatlatabilir ve gelişebilecek bakteriyel konjonktivitlerin önlenmesi gerekebilir."

                                                                                                      Kaynak: Sağlık Aktüel