Entropion Nedir?

Entropion, göz kapağı ve kirpiklerin göze doğru, içe dönük olması durumudur.
Genel olarak alt kapakta meydana gelen bu rahatsızlık nadir olarak üst kapakta da görülür. Bu durum, göz kapağı kirpiklerin korneaya, göz zarına sürtünmesine sebep olup aşırı miktarda gözyaşı ve enfeksiyon oluşmasına neden olur.

Entropionun Sebepleri Nelerdir? 

Entropion hastalığı doğuştan meydana gelebildiği gibi, daha sonrada ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Doğuştan olmayan entropion, genellikle ilerleyen yaşlarda göz çevresindeki dokuların güçsüzleşmesi nedeniyle meydana gelir. Göz kapaklarında meydana gelen gerginliğin yok olması sonucunda bu tür durumlarda, gevşek bir ağ gibi göz kapakları içeri ya da dışarı doğru kolayca dönebilir. Entropion, göz dokusu zedelenmeleri veya göz hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür.

Göz Kapaklarının İçe Dönmesi (Entropion) 

Göz kapak kenarlarının ve kirpiklerin içe dönmesi, gözün yüzeysel tabakalarında (kornea) harabiyete, batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada (gözün saydam tabakası) yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir. Bu durumda cerrahi müdahale yapılır.

Göz Kapaklarının Dışa Dönmesi (Ektropion) 

Alt göz kapağı kenarı dışa döner ve göze teması kesilirse, gözyaşı dağılımı yeterli olmaz. Bu durum kuru göze ve enfeksiyona yol açabilir. Yaşarma, batma, yanma gibi belirtiler oluşabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonu sağlanır.

Entropionun Belirtileri Nelerdir?

 Hastalığın belirtileri diğer göz kusurları ve rahatsızlıkları ile karşılaştırıldığında benzerdir. Gözde batma hissi ve aşırı ağrı, hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Aşırı sulanma ve çapaklanma. Sık sık tekrarlayan görme bozukluğu ve bulanık görme de hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor.

Entropion Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Entropionun kalıcı tedavisi cerrahidir. Ameliyata kadar geçen süre içerisinde korneanın korunması amacı ile suni göz yaşları, göz damlaları ve bazen kirpiklerin korneaya değmesini engellemek için kontakt lens uygulanabilir. Geçici bir yöntem olarak ise alt göz kapağının steril bir bant ile yanağa yapıştırılmasıdır. Operasyon lokal anestezi altında gerçekleşir. Bu nedenle hassas bir organımız olan gözümüz ile ilgili en küçük sorunda uzman bir hekime başvurmanız önerilir.