Nöro-Oftalmoloji Nedir?

Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bölüme Nöro-Oftalmoloji denir. Optik sinir, orbita ve beyin hastalıkları ile birlikte olan görme ve görme alanı şikayetleri, sinir sistemi hastalıklarına eslik eden göz hareketleri bozuklukları ve pupila anormallikleri bu dalın ilgi alanındadır.

 Nöro-Oftalmoloji Alanına Giren Hastalıklar

 - Göz bebeklerindeki büyüklük farklılıkları
 - Multipl skleroza (MS) bağlı göz yakınmaları
 - Miyasteni gravise bağlı göz yakınmaları
 - Renk görme bozuklukları
 - Görme alanında görülemeyen bir bölge
 - Çift görme (Diplopi)
 - Tiroide bağlı göz hastalığı
 - Ani görme kaybı
 - Yavaş ilerleyen görme kaybı
 - Geçici görme kaybı
 - Migren ve benzeri göz ağrıları
 - İnmelere bağlı göz yakınmaları
 - Yüz felçleri ve yüzde kasılmalar

 Belirtileri Ve Önemli Olabilecek Nedenleri Nelerdir?

Geçici Görme Kaybı: Saniyeler veya dakikalar süren tek veya çift gözde perde inmesi, kararma veya beneklenme şeklinde görme kaybı, veya beynin görme merkezine giden damarlardan birinde geçici daralma veya tıkanma belirtisi olabilir.
Ani Görme Kaybı: Tıbbı acil durumdur. Göz veya beynin görme merkezine giden damarlardan birinde daralma veya tıkanma belirtisi olabilir. Birkaç saat içinde göz doktorunun görmesi gerekir. Bazen de damarlarda değil göz sinirlerinde iletim bozukluğu yapan hastalıklara bağlı olabilir.
Yavaş İlerleyen Görme Kaybı: Genellikle Katarakt, Glokom, sarı nokta hastalığı gibi göz içi nedenlere bağlı olan yavaş ilerleyen görme kaybı nadiren de olsa beyinde göz sinirine baskı yapan yaşamı tehdit edebilecek bir nedene bağlı olabilir.
Çift Görme: Kasları çalıştıran sinirlerde veya kaslarda olan bir soruna bağlı olarak gözleri hereket ettiren kaslarda dengesiz bir çalışma olduğu takdirde gözler birbirine paralel durumda olamaz ve her iki göz farklı mesajları beyine gönderince çift görme olur. Vakit kaybetmeden göz doktoruna muayene olunarak, nedeninin araştırılması gerekir.
Göz Kapağında Açılma Veya Düşme: Göz kapaklarını çalıştıran sinirlerde veya kaslarda olan bir soruna bağlı olarak gözleri hareket ettiren kaslarda dengesiz bir çalışma olduğu takdirde göz kapaklarından birinde veya beyin damarlarında genişlemeye bağlı olarak ortaya çıkabilir. Beyin damarlarında genişleme hayatı tehdit eden bir durum olduğu için özellikle kapakların birinde düşme olduğunda ve özellikle göz bebeğinde büyüme olduğunda acilen hekime başvurulmalıdır.
Göz Bebeklerinde Eşitsizlik: Göz bebeklerinin büyüklüğü arasında fark olması normalde doğal bir durumdur. Fakat bu fark büyük olduğunda veya aydınlık ya da karanlık ortamlarda fark açıldığında yine boyun veya beyin damarlarla ilgili önemli bir sorunu veya önemli bir akciğer hastalığını işaret ediyor olabilir. Zaman geçirmeden göz hekimine başvurulması hayat kurtarıcı olabilir.
Kaza Ve Darbeler: Göz kapaklarının kas veya sinirleri, göz kaslarının kendileri veya sinirleri ile göz siniri yaralanabilir. Erken dönemde kişinin fark edebileceği belirti vermeyebilen kaza ve darbelerin ancak göz doktorunun muayenesi ile erken teşhis ve tedavi sağlanabilir.