Göz Eti (Pterjium) Nedir?

Gözün beyaz tabakası (sklera) üzerini örten konjoktiva zarının,kalınlaşıp aşırı damarlanarak gözün dış merceği (kornea) üzerine ilerlemesi haline pterjium halk arasında (kuş kanadı) denir.Başlangıçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikayetlere yol açar. İlerlemeye devam ederse önce astigmatizmaya neden olur. Pupilla alanına yaklaşıp o bölgeyi kenardan kaplamaya başladığı safhada ise kalıcı görme kusurları meydana gelir.

Pterjium neden olur?

Aile bireylerinde varsa diğer bireylerde de görülme şansı artmaktadır. İkinci neden ise, pterjium sıklıkla açık havada güneşin UV ışınlarına ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür. Başlangıçta gözün beyaz kısmında sarı-beyaz bir kabarıklık şeklindedir ve zamanla gözün saydam tabakasına (kornea) doğru büyüme gösterir. Her iki gözde de görülebilir ancak bulaşıcı bir hastalık değildir.

Pterjiumun belirtileri

Pterjium gözde batma, yanma ve kızarıklığa yol açar.Sıcakta ,özellikle banyodan sonra hastaların göz kızarıklığıyla ilgli yakınmaları artar. Pterjium göz bebeğinin üzerine doğru yürüyerek görme alanını daraltabilir ve görmeyi engelleyebilir. Bazı tiplerinde gözlükle düzelmeyen ciddi derece astigmat gelişebilir.

Pterjium nasıl tedavi edilir?

Pterjium bazı kişilerde göz yaşının da azalmasıyla sık sık kızarır, kanlanır ve iltihaplanır. Bu durumlarda kullanılacak damla tedavisiyle kızarıklık yatıştırılabilir. Ancak kanat şeklideki kitle görüntüsü geçmez. Pterjium görmeyi tehdit edebilecek şekilde korneaya ilerlediğinde veya hastayı kozmetik olarak rahatsız ettiğinde uygulanan cerrahi bir operasyonla alınır. Pterjiumun tedavisi cerrahidir. Ameliyattan sonra tekrarlama riski olduğu için modern cerrahi yöntemlerde tekrarlamaları engellemek için çeşitli teknikler kullanılır.

Pterjium ameliyatı sonrası yapılması gerekenler

·         Ameliyat olan gözde 1 hafta batma hissi, 1 ay kadarda kızarıklık olabilir.
·         Suni gözyaşı damlası 6 ay süreyle tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılabilir.
·         Güneş gözlüğü kullanmak faydalı olacaktır. Hasta güneş gözlüğü ile daha rahat eder.
·         Ameliyat sonrası uzak ve yakın gözlük değişimi gerekebilir. Gözlüğün değiştirilmesi en erken 1 ay sonra yapılmaktadır.
·         Ameliyat olsa da olmasa da hastalarda gözlük numaralarının astigmata bağlı olarak değişebileceğinden 6 ayda bir muayene edilmesi uygun olur.