Göz İle ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar

YANLIŞ : Çok ağlamak göz yaşını kurutur.
DOĞRU : Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz; çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir.

YANLIŞ : Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer.
DOĞRU :‘Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer’ yine doğru bilinen yanlışlardandır. Bebeklerdeki bazı şaşılıklar tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.

YANLIŞ : Göz damlası damlatıldıktan sonra gözü sık kırpıştırmak gerekir.
DOĞRU : Göz damlası damlatıldıktan sonra gözü sık kırpıştırmak gerekli değildir; çünkü göze damla uyguladıktan sonra bir dakika süre ile gözü uyur gibi kapatmak gerekir. Gözün sık kırpıştırılması, gözyaşı kanalı vasıtası ile damlanın burun boşluğuna geçerek etkisinin azalmasına yol açar.

YANLIŞ : Gözün gözlük kullandıkça gözlüğe alışır.
DOĞRU : Gözün gözlüğe alışması diye bir şey yoktur. Kişi gözlükle iyi görmenin nasıl olduğunu anladığı için  gözlükten vazgeçemez.

 YANLIŞ : Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler.
 DOĞRU : Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde  herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi  sağlamaktır.

YANLIŞ : Uzağı ve yakını net görmek gözün sağlam olduğunu ispatlar.
DOĞRU : Özellikle genç yaşlarda insanlar net görmesine rağmen hipermetrop ve hatta astigmat olabilirler.

YANLIŞ : Tuzlu yemek göz sağlığını olumsuz etkiler.
DOĞRU : Tuz, hipertansiyon gibi bazı hastalıklar üzerinde olumsuz etki yapabilir ama göz sağlığı üzerine olumsuz etkisi yoktur.

YANLIŞ : Yakından televizyon izlemek gözleri bozar.
DOĞRU : Uzun süre bilgisayarda çalışmak yorgunluk, göz ve baş ağrısı yapabilir. Fakat gözde bozukluk  (kırma kusuru) yapmaz. Mevcut kırma kusuru var ise uzman bir göz doktoruna muayene olduktan sonra size  uygun gözlük kullanmak yeterli olacaktır.

YANLIŞ : Katarakt sadece yaşlılarda olur.
DOĞRU : Katarakt en sık yaşlılarda olmakla birlikte bebeklerde, ve gençlerde de görülebilir.

YANLIŞ : Bol havuç yemek göze çok faydalıdır.
DOĞRU : Göz sağlığı açısından gerekli olan vitaminler çoğu sebze ve meyve de bol olarak bulunur. Dengeli beslenen bir kişi için bol havuç yemenin fazladan bir faydası yoktur.

YANLIŞ : Lazer ile şaşılık tedavisi yapılır.
DOĞRU : Şaşılık cerrahisi göz kaslarına yapılan dikişli bir müdahaledir. Lazerle şaşılık ameliyatı yapılamaz.

YANLIŞ : Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır.
DOĞRU : Dinlendirici diye bir gözlük yoktur. Gözlük rakamlarla ifade edilen değerlere sahiptir ve takıldığı zaman daha net görmeyi sağlıyorsa kullanılmalıdır.

 YANLIŞ : Katarakt bir gözen diğerine geçebilir.
 DOĞRU : Katarakt bir gözden diğerine geçmez ancak çoğunlukla çift taraflıdır.

 YANLIŞ : Gözlükten kurtulmak için gözü çizdirmek gerekir.
 DOĞRU : Görme kusurunun tedavisi için uygulanan lazer (excimer) tedavisinde, gözün saydam tabakası  belirli bölgelerle inceltilir. Çizmek gibi bir işlem yapılmaz.

 YANLIŞ : Katarakt tekrarlayabilir.
 DOĞRU : Katarakt tekrarlayıcı değildir. Bazen katarakt ameliyatından sonra, göz içine yerleştirilmiş olan  merceğin arkasındaki zarda kesifleşme olabilir ve bu yanlış olarak ‘’ katarakt tekrarladı’’ şeklinde bilinir.