KORNEA DİSTROFİLERİ NELERDİR?

Kornea Distrofileri, inflamasyon yokluğunda gelişen ilerleyici,
bilateral ve çoğunlukla genetik geçişli olarak kendini göstererek korneada opasitler oluşturan bir grup hastalıktır.Gözün bir ya da daha çok bölümünün normal saydamlığını kaybederek bulanıklaşması genellikle genetik, bazen de sebebi bilinmeden gelişebilir. Genelikle gömeyi etkilerken bazıları rutin göz muayenelerinde saptanabilirler. Kornea distrofilerinin bazı ortak özellikleri vardır; distrofi tiplerinin çoğu iki gözü birden etkiler, korneada sınırlıdır, yavaş yavaş ilerler ve ailesel geçiş eğilimi gösterir.
Hastalığın sıklığı: Kornea distrofilerine az rastlanılmaktadır. Başlama yaşı hastalığın tipine göre değişsede bulgular sıklıkla erişkin yaşlarda başlar.
Sınıflandırma:Kornea Distrofileri kornadaki yerleşim yerlerine göre sınıflandırılırlar. Kornea 5 tabakadan oluşur. En üstünde Epitel, Bowman, Stroma, Descemet ve Endotel katmanlarından oluşmaktadır. Önde yer alan distrofiler Epitelyal, Subepitelyal (epitel altı) ve Bowman distrofileri oluşturur. Kornea orta kısmı distrofileri stromal distrofilerdir. Descement ve endoteli ise arka distrofileri oluşturur.
Distrofi Belirtileri Nelerdir?
Kornea distrofileri korneadaki yerleşim yerlerine
göre belirtileri değişmektedir.Önde yer alan distrofilerin en yaygın belirtileri tekrarlayan epitel erozyonlarıdır. Bu ya epitelde açılmalar veya epitel tabakasının bowmama yapışmaması sebebiyle oluşur. Epitel erezyonları, şiddetli ağrı veya batma, ışık hassasiyeti ve yabancı cisim hissi verir. Steroma distrofilerinde  ise stromada birikim gösteren anormal materyeller sebebi ile gelişen ve bulutlanmalara bağrı görme azalması gelişebilir. Ön stroma distrofileri de bazen kornea erezyonları oluşturabilir. Arka kornea distrofilerindeki en belirgin bulgu endotel yetersizliği sonucu gelişen kornea ödemidir. Endotel fonksiyonu etkilendiğinde göz içindeki sıvı kornea içine dolmaya başlar. Bu olay tüm kornea katmanlarını etkiler. Bulanık görme ve gözde batma, ağrı gelişir.
Distrofi Tedavisi
Kornea Distrofisi tedavisi hastalığın şiddetine göre değişebilir. Tedavi tuzlu sular, lubrikanlar, bandaj lensler, stromal iğneleme, amniyon zar transplantasyonu ve kornea nakillerine kadar değişebilir.