Optik Nörit Nedir?

Optik sinir gözün ağ tabakasında (retina) oluşan 
görüntüleri beynimize ileten sinirdir. Bu sinirin çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaplanmasına optik nörit nedir.  Eğer sinirin bütününde veya bir kısmında iltihap söz konusu ise fonksiyon tam gerçekleşemez ve görmede problem yaşanır. Optik Nörit olduğunda görme sinirinde ödem meydana gelir. Göz siniri iltihabı (optik nevrit), en sık 18+45 yaş arası, daha çok bayanlarda ortaya çıkan tek taraflı ağrılı görme kaybıyla giden bir göz hastalığıdır. Hastalık daha çok 30’lu yaşlarda görülür.

Optik Nörit Hangi Şikâyetlere Yol Açar?


Optik Nevrit yavaş başlayan ve giderek kötüleşen bulanık görme yakınmasına neden olur. Görmede azalma, renkleri soluk görme, bir göz bebeğinin diğerinden daha geniş olması, göz hareketleri ile ağrı olması gibi yakınmalarla doktora başvurular. Her iki gözde aynı anda veya tekrarlayan göz siniri iltihabı olan hastalarda Multipl Skleroz (MS) veya Devic hastalığının varlığına bakılması önerilmektedir.

Optik Nörit tedavisi

Optik Sinir iltihabı görülen hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde, daha sonra MS (Multiple Skleroz) hastalığına da rastlanmıştır. Optik sinir iltihabı tedavi yollarının araştırılmaları sırasında damar içi steroid ilaçların, daha sonra MS hastalığı görülme ihtimalini azalttığı görülmüştür. Bu tedavi yolu, görme için önemli olduğu kadar daha sonrası düşünülürse vücudun tüm sağlığı için önemlidir.