Korneayı Etkileyen Hastalıklar Nelerdir?

Keratit ve Enfeksiyon

Korneanın iltihaplanması duruma Keratit denir. Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir. Hastalığın erken teşhisi tedavisi için oldukça önemlidir.

Alerjiler


Özellikle polenlere bağlı alerjiler, kuru ve sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Belirtileri kızarıklık, kaşınma, yaşarma, yanma, batma ve sulanmadır. Kullanılan çeşitli kozmetik maddeler, ilaçlar ve kontaks lens kullanımı alerji vakaları arttırmaktadır.

Konjonktivit


Konjonktiva gözün beyaz kısmını (sklera) ve kapakları örten dokudur. Enfeksiyon konjonktivada şişme, kaşınma, kızarma ve yanmaya sebep olur. İlerlemiş konjokntivitler korneada enflamasyona ve görme kaybına sebep olabilir.

 Kornea ülseri

Kornea ülseri, kornea üzerinde açık bir yaradır. Bu ülser bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir veya daha büyük sıklıkla bir yabancı cisimden, enfeksiyon tahrişinden olabilir.

Kuru göz


Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi sağlar. Bazı insanlarda gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Doğal sağlıklı gözyaşı üretimi azaldığı zaman, göz kuruluğu, gözün ön kısmının özellikle kornea tabakasının ciddi şekilde tahriş olmasına yol açabilir.

Keratokonus

Keratokonus, Korneanın ilerleyici incelmesi ve normal kavisini kaybederek koni şeklini alması ve normale göre öne doğru daha da uzamasıdır. Korneanın refraktif gücünü değiştirerek orta ve ağır derecede astigmatizma ve bulanık görmeye sebep olur.

Pterjium

Pembe renkli üçgen şeklinde dokunun kornea üzerine yürümesidir. Güneşli ortamlarda bulunan kişilerde 20-40 yaş arasında görülür. Görmeyi etkilemediği sürece cerrahi ile çıkarılması önerilmez. Tekrarlayıcı özelliği vardır.

Kornea disrofileri

Gözün bir ya da daha çok bölümünün normal saydamlığını kaybederek bulanıklaşması genellikle ailesel, bazen de sebebi bilinmeden gelişebilir. Genellikle görmeyi etkilerken bazıları rutin göz muayenelerinde saptanmaktadır.

Kornea Abrazyonu

Kornea abrazonu epiteldeki bir yaralanmadır (çizik, sıyrılma veya kesik). Abrazyonlar genellikle tırnakla, kağıtla, makyaj fırçalarıyla çizme; ağaç veya çalı dalıyla sıyrılma ve gözün ocuşturulmasından kaynaklanır. Göz kuruluğu gibi bazı göz hastalıkları abrazyon olasılığını arttırır.

Kornea Erezyonu


Kornea, Erezyonu korneanın yüzey katmanının (epitel) alttaki dokuya zayıf bağlanmasından kaynaklanır. Bu durum genellikle daha önce abrazyon görülen bir bölgede meydana gelir ve genellikle sabah uyandıktan sonra kendiliğinden ortaya çıkar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder