Retina Dekolmanı Nedir?

Retina Dekolmanı, retina sinir tabakasının altındaki pigment epitelin tabakasından ayrılmasıdır. Çoğunlukla retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle, bu iki tabakanın arasına sıvı sızmasıyla gelişir. Retina tabakası gözün ön-arka çapı arttıkça gerilir ve üzerindeki gerilme alanı incelmeye ve bozulmaya başlar. Retina gözün içini kaplayan vitreus jeli ile temas halindedir. Sağlıklı bir gözde vitreus jeli homojendir, sıkıdır, retinayı destekler ve retinayı alttaki koroid ve sklera gibi gözün dış kat dokularına doğru iter. Vitreus orta yaş ve üzerinde daha sık olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. En sık yüksek miyop hastalarında görülür. Acil tedavi edilmezse, kısmi veya tam görme kaybına neden olabilir

Retina Dekolmanı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?


Retina dekolmanı, görme kaybı ile sonuçlanabilen ve aciliyet gösteren bir hastalıktır. Bu nedenle belirtiler önem taşır. Retina dekolmanı gelişen hastalar başlangıçta ışık çakmaları, oval-yuvarlak şekiller ve örümcek şeklinde görüntüler görme, siyah veya kırmızı renkte yağan noktalar ve ayrılmış retina bölgesine uyan görme alanı kaybı tarif ederler. Dekolmanın tipine, yerine ve süresine göre belirtilerin şiddeti farklılaşabilir. Vitreusun büzülmesi sonucu retina tabakasında oluşan bu çekintiler, incelmiş ve yapısı bozulmuş olan retina çeperindeki sahalarda yırtılmalara ve delinmelere sebep olabilir. Yırtılan retina tabakasından bir damar geçiyorsa, bazen bu damar koparak göz içinde bir miktar kanamaya sebep olabilir. Bu durum hasta tarafından ‘’kurum yağıyormuş’’ gibi algılanır.  Makula (Gözün görme merkezi) altındaki dokudan ayrılınca merkezi görme kaybolur. Uzun süreli dekolmanlar da göz içi dengeler bozulur ve göz küresi küçülmeye başlar. Göze gelen ani, şiddetli veya delici darbeler, dekolman sebebi olabilirler. Diyabet ve bazı dejeneratif hastalıklarda vitreusta retinayı çeken bantlar oluşarak traksiyona bağlı dekolmanlar gelişebilir. Nadiren dekolman bazı enfeksiyon, tümör ve ya özellikle hamilelikte ortaya çıkan tansiyon krizlerinde, gözde hiç yırtık olmadan da gelişebilir.

Retina Dekolmanı Tedavisi Nedir?


Retina Dekolmanı geliştiyse, cerrahi müdahale yani ameliyat gereklidir. Ameliyat yöntemi, retina dekolmanına sebep olan retina yırtığının sayısına, büyüklüğüne, yerine, şekline ve retina dekolmanının süresine göre değişebilmektedir. Retinada oluşan yırtık veya delikler, dekolman gelişmemişse Argon Lazerle tedavi edilebilirler. Büyük yırtıklı dekolmanlarda, diyabetik retinopatinin ileri evrelerinde gelişen traksiyonel dekolmanda, travma ve göz içi yabancı cisime bağlı retina hasarlarında genellikle Vitrektomi uygulanır. Bu nedenle retinasında problem çıkmış hastalar sık sık göz dibi muayenesinden geçirilmesi gerekmektedir. Retina dekolmanı gelişen hastalarda tek tedavi cerrahidir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder